Skip to main content

Alej na třídě Kpt. Jaroše, platany kolem Červeného kostela, zeleň na Vaňkově náměstí nebo podél ulice Barvičova. NESEHNUTÍ zmapovalo plochy, které ohrožuje veřejností sledovaná Aktualizace Územního plánu města Brna. Již zítra o ní bude hlasovat brněnské zastupitelstvo. Na místě budou hned ráno i zástupci a zástupkyně občanských iniciativ, které nepřehledný balík rizikových změn kritizují.

Mapa ohrožených zelených ploch je přístupná zde, verzi ke stažení najdete zde.

Finální návrh Aktualizace čítající deset tisíc stran je znám od minulého úterka. Magistrát drtivou většinu připomínek veřejnosti zamítl. Proto NESEHNUTÍ a brněnské občanské iniciativy spustily praktický web http://www.mamlepsiplany.cz, z něhož již několik stovek lidí poslalo zastupitelům a zastupitelkám svůj názor na předložené změny.

Zítřejší zastupitelstvo bude i přímo na místě ostře sledovanou událostí, stejně jako celá Aktualizace Územního plánu města Brna. Zastupitelé a zastupitelky totiž rozhodnou, zda schválením změn omezí zeleň na veřejných prostranstvích, v parcích i ve vnitroblocích a zelenou naopak dají další expanzi hypermarketů. Ale také jestli dají volný průběh legalizaci černých staveb a posvětí účelové převádění nestavebních pozemků na stavební.

Například mezi Komínem a Žabovřeskami mění Aktualizace zahrádky – které předtím skoupila developerská firma – ve stavební parcely [1]. Pokoutně postavený Bauhaus v Ivanovicích není v souladu s územním plánem, ale Aktualizace jej potichu legalizuje [2].

Lidé by měli mít možnost být při rozhodnutí o tak zásadní záležitosti pro Brno. Považujeme za samozřejmé, že zastupitelé a zastupitelky zařadí projednání územního plánu hned na začátek jednání, tedy v 9 hodin,“ upozorňuje Hana Chalupská z NESEHNUTÍ.

 
Více informací:
Hana Chalupská, NESEHNUTÍ, telefon 731 181 990, email hana.chalupska@nesehnuti.cz
 
Zástupci a zástupkyně občanských iniciativ, které budou zítra na zasedání zastupitelstva:
Ivan Konečný, Pěkný jih, konecny@peknyjih.cz, 604222593
Hana Kašpaříková, Čisté Tuřany, cisteturany@email.cz, 776388308
Karla Hoffmanová, Majdalenky, karla.hofmannova@seznam.cz, 606429958
Michal Závodský, Masarykova čtvrť, judr.zavodsky@gmail.com, 777628347
Pavla Dumbrovská, Líšeň, pavla@divadlolisen.cz, 602734447
Luboš Raus, Horní náměstí, lraus@tenza.cz, 776 333 753



Poznámky pod čarou:
[1] Jedná se o pozemky zahrádek v lokalitě Kozí hora mezi Komínem a Žabovřeskami. Aktuální územní plán je označuje jako zemědělský půdní fond – zahrádky. Ale dle Aktualizace se mají změnit na stavební pozemky pro bydlení (viz mapový list 23 Hlavního výkresu – Plánu využití území). Většinu pozemků přitom vlastní developerská firma Avrioinvest.
[2] Bauhaus nyní stojí na ploše SV (výroba), kde může být výjimečně i obchod, a to do maximální velikosti 10 000 m2 prodejní plochy. Jak odhalil nedávno průzkum zadaný městem, Bauhaus má prodejní plochu 14 000 m2. Postaven byl totiž v rozporu se stavebním zákonem na tzv. certifikát. Navrhovaná úprava mění plochu SV na CX/OO, kde jsou přípustné obchody bez limitu prodejní plochy.