Skip to main content

Školní stravování má obrovský dopad – nejen na zdraví dětí, ale i na životní prostředí. V době klimatické krize a rostoucího důrazu na udržitelnost se stále častěji ptáme: Co je potřeba proto, aby školní stravování bylo nejen zdravější, ale také udržitelnější?  Jak mohou školy a školní jídelny sehrát aktivní roli v podpoře udržitelných stravovacích návyků? Jak podpořit právě jídelny ve změně? A jak dětem srozumitelně přiblížit dopad jejich stravovacích návyků na životní prostředí?

Na tyto otázky přináší odpovědi naše nová publikace Jak na udržitelné školní stravování: Metodika pro školy a školní jídelny, kterou si můžete bezplatně stáhnout níže. Nabízíme v ní praktické nástroje, tipy a inspiraci, jak krok za krokem zavádět udržitelnější přístup ke školnímu stravování. Metodika je určena vedení škol, vedoucím jídelen, kuchařskému personálu i pedagogickému sboru, jednoduše všem, kteří chtějí být součástí změny a pomoci dětem pochopit, že i to, co máme na talíři, má své širší souvislosti.

Publikace vznikla jako součást projektu Dekarbonizace škol v českém kontextu skrze pilotní environmentální projekty na školách (5230200053), který byl financován Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy.

Zajímá vás téma školních jídelen a udržitelného stravování? Více informací se dozvíte na stránkách Pestré jídelny.