Již třetím rokem se budou v Boskovicích slavit vegetariánské svátky. Ve středu 1. října, na kdy připadá Světový den vegetariánství, instalují pro veřejnost na Masarykově náměstí pořadatelé z ekologického sdružení NESEHNUTÍ Boskovice informační stánek, kde mohou všichni zájemci ochutnat veganské občerstvení a seznámit se s informačními materiály na dané téma. Den vegetariánství se ve světě slaví od roku 1977, kdy jej vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost.
Vegetariánům vyšli vstříc také provozovatelé tří boskovických restaurací. 1. října se bude podávat bezmasé jídlo v Restauraci Hradní s padesátiprocentní slevou, ve stejný den budou vegetariánsky vařit také v Černohorské pivnici ”Modrá věž”, kde za celé menu zákazníci zaplatí 30 korun. Speciální nabídku připravila Pizzeria Venezia. Tam budou k mání vegetariánské pochoutky za poloviční cenu od 6. do 11. října.
Vegetariánské dny završí ve čtvrtek 9. října “Posezení u guláše” v zámeckém skleníku. Přátelské besedy o stlastech a strastech vegetariánů, jež má podtitul ”Jak se žije vegetariánům”, se zůčasní letošní mistr světa v thajském boxu Jan Müller, majitel vegetariánské jídelny Avatar Václav Dvořák, Ochránci hospodářských zvířat a další hosté. Všichni příchozí dostanou vegetariánský guláš zdarma.
Říjen jako Měsíc uvědomění si vegetariánství zahrnuje následující svátky:
1. říjen – Světový den vegetariánů
2. říjen – Světový den hospodářských zvířat a Gandhiho narozeniny
4. říjen – Světový den zvířat a Svátek svatého Františka z Assisi
15. říjen – Světový den výživy
Program Vegetariánských dnů vznikl díky spolupráci NESEHNUTÍ Boskovice a Jógy v denním životě Blansko s Výkonným výborem projektu Zdravé Město Boskovice, Pizzerií Venezia, Restaurantem Hradní a KZMB
Za NESEHNUTÍ Boskovice
Václav Stoupal, DiS
Kontakty:
Jiří Paděra (Jóga v denním životě) – 602 783696
Václav Stoupal (NESEHNUTÍ) – 516 476539
V Česku je mnoho jídelen, které se snaží vařit zdravě, kvalitně a chutně. Stávající legislativa jim to ale spíše komplikuje, než aby pomáhala. Povinný spotřební koš, který je součástí vyhlášky 107/2005 Sb., o školním stravování, stanovující množství některých potravin ve školní stravě, vznikl už v roce 1993.
Je nutné modernizovat vyhlášku o školním stravování, zrušit zastaralý spotřební koš a nahradit ho regulací, která umožní jídelnám flexibilitu v sestavování jídelníčku a zároveň zajistí zdravou a pestrou stravu dostupnou všem.
Školní stravování potřebuje investici – do platů personálu, do technologií, do lepšího systému. Jen kvalifikovaný a motivovaný personál v moderně vybavené kuchyni může dětem zajistit pestřejší a zdravější stravu. Jde ale o investici, která se mnohonásobně vrátí na budoucí zdravé populaci.
“Neexistuje systém povinného celoživotního vzdělávání personálu školních jídelen, který by zvyšoval jejich nutriční gramotnost a dovednosti v rámci kulinářských technik (a využívání moderních varných technologií, případně zbožíznalství.)” Máme to na talíři a není nám to jedno