Další setkání veganských rodičů se bude konat 24.3.2014 od 16:00 v restauraci Kiwi (Gorkého 45, Brno, 1. patro, velké prostory, vhodné i pro nejmenší děti) a tématem bude Veganství – přednost pro celou rodinu.
O tom, jak může být veganství prospěšné, jak je propojeno s dalšími důležitými prvky životního stylu, jaké to bylo vyrůstat ve veganské rodině a jak obstát při nátlaku zvenčí nám bude povídat Žanika Tužinčinová, matka dvou veganských kluků (8 a 10 let), která pochází z rodiny, kde se vegansky žije a stravuje již po několik generací.
FB událost zde
Kontakt: daniela@nesehnuti.cz
V Česku je mnoho jídelen, které se snaží vařit zdravě, kvalitně a chutně. Stávající legislativa jim to ale spíše komplikuje, než aby pomáhala. Povinný spotřební koš, který je součástí vyhlášky 107/2005 Sb., o školním stravování, stanovující množství některých potravin ve školní stravě, vznikl už v roce 1993.
Je nutné modernizovat vyhlášku o školním stravování, zrušit zastaralý spotřební koš a nahradit ho regulací, která umožní jídelnám flexibilitu v sestavování jídelníčku a zároveň zajistí zdravou a pestrou stravu dostupnou všem.
Školní stravování potřebuje investici – do platů personálu, do technologií, do lepšího systému. Jen kvalifikovaný a motivovaný personál v moderně vybavené kuchyni může dětem zajistit pestřejší a zdravější stravu. Jde ale o investici, která se mnohonásobně vrátí na budoucí zdravé populaci.
“Neexistuje systém povinného celoživotního vzdělávání personálu školních jídelen, který by zvyšoval jejich nutriční gramotnost a dovednosti v rámci kulinářských technik (a využívání moderních varných technologií, případně zbožíznalství.)” Máme to na talíři a není nám to jedno