Občanské sdružení NESEHNUTÍ dnes na Náměstí Svobody v Brně umístilo na časostroj apelační transparent s textem „10dní, které mohou změnit Brno“. Upozornilo tím obyvatele a obyvatelky Brna na to, že zbývá posledních 10 dní k tomu, aby si zjistili, co je navrženo nejen v místě jejich bydliště, ale i v dalších částech města za záměry v konceptu územního plánu Brna. A do 10. března podali buď připomínky, nebo v případě vlastníků či zástupců veřejnosti námitky ke konceptu.
Veřejné projednávání tří variant konceptu územního plánu Brna se pomalu chýlí k závěru. Do 10.března 2011 se mohou lidé vyjádřit buď formou připomínek nebo námitek k tomu, co je v konceptu navrženo, k tomu, co se jim libí nebo naopak nelíbí, co jim chybí.
„Naše Ekologická poradna se občas setkává s názory lidí, že územní plánování je věcí odborníků. Přitom jsou to právě obyvatelé a obyvatelky Brna, kteří jsou těmi jeho nejzkušenějšími uživateli. Místní lidé mají leckdy o dění a potřebách v konkrétní lokalitě dokonalé informace, zkušenost a jejich názor může k tvorbě dobrého územního plánu jen prospět,“ říká Lukáš Lyer z Ekologické poradny NESEHNUTÍ. „Často v poradně řešíme i problematické stavby či kácení stromů ve chvíli, kdy je už záměr povolen. Záměrům, které podle našich klientů často zhoršují pohodu bydlení a kvalitu životního prostředí, se dá nejúčinněji předcházet právě teď. Územní plán stanoví, kde budou komunikace, kde nákupní centra, cyklostezky nebo plochy pro výzkum,“ shrnuje Lukáš Lyer.
Proces projednávání konceptu územního plánu se NESEHNUTÍ snaží propagovat již od listopadu loňského roku. Za tu dobu pomohlo řadě brněnských iniciativ ustanovit tzv. zástupce veřejnosti, který může oproti připomínce podat právně vymahatelnější námitku. „Aktuálně víme o 15 zástupcích veřejnosti, včetně NESEHNUTÍ. Lidé je mohou podpořit svým podpisem, jejich přehled najdou na webu www.ekobrana.cz. Ještě větší právní váhu mají námitky od vlastníků dotčených nemovitostí. Ti by se měli na koncept jít podívat a zjistit si, co se v jejich okolí navrhuje za plochy a záměry,“ říká Hana Chalupská, koordinátorka kampaně Brno v akci, která usiluje o podporu pestré a husté sítě obchodů a regulaci nákupních center.
NESEHNUTÍ happeningem zahájili na svých internetových stránkách i odpočítávání času, které poběží do posledního okamžiku možnosti podat připomínku či námitku. V rámci happeningu získali kolemjdoucí informace o tom, jak se do přípravy územního plánu zapojit.
Připomínky a námitky zpracuje Odbor územního plánování a rozvoje Statutárního města Brna, na podzim o námitkách rozhodne zastupitelstvo. Městské části mají možnost svá stanoviska prostřednictvím svých zastupitelstev dodat do konce června 2011.
Hana Chalupská, hana(@)nesehnuti.cz, 731 181 990
Příprava Nového územního plánu a zástupci veřejnosti: www.ekobrana.cz
Kampaň zaměřená na podporu malých obchodů: www.brno.hyper.cz
Strategie pro Brno:
http://www.brno.cz/obcan/strategieprobrno
Koncept územního plánu Brna: http://www.brno.cz/pripravovany-uzemni-plan-mesta-brna-upmb/koncept-textova-a-vykresova-cast/
Video z akce zde
Fotogalerie z akce zde
V Česku je mnoho jídelen, které se snaží vařit zdravě, kvalitně a chutně. Stávající legislativa jim to ale spíše komplikuje, než aby pomáhala. Povinný spotřební koš, který je součástí vyhlášky 107/2005 Sb., o školním stravování, stanovující množství některých potravin ve školní stravě, vznikl už v roce 1993.
Je nutné modernizovat vyhlášku o školním stravování, zrušit zastaralý spotřební koš a nahradit ho regulací, která umožní jídelnám flexibilitu v sestavování jídelníčku a zároveň zajistí zdravou a pestrou stravu dostupnou všem.
Školní stravování potřebuje investici – do platů personálu, do technologií, do lepšího systému. Jen kvalifikovaný a motivovaný personál v moderně vybavené kuchyni může dětem zajistit pestřejší a zdravější stravu. Jde ale o investici, která se mnohonásobně vrátí na budoucí zdravé populaci.
“Neexistuje systém povinného celoživotního vzdělávání personálu školních jídelen, který by zvyšoval jejich nutriční gramotnost a dovednosti v rámci kulinářských technik (a využívání moderních varných technologií, případně zbožíznalství.)” Máme to na talíři a není nám to jedno